Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij?

In dat geval kun je jouw vraag hier stellen. Het LMS-Projectteam zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk een antwoord krijgt. Ook voegen we jouw vraag toe aan het overzicht met vragen.

Naam
Algemeen

Wanneer zijn alle instituten over op Brightspace?
In september 2023 werken alle instituten van HR met Brightspace.

Toegang

Hoe werkt het om toegang te krijgen in Brightspace?
Alle medewerkers van Hogeschool Rotterdam hebben toegang tot Brightspace, bijvoorbeeld door de Sandbox die voor iedereen beschikbaar is. In de Sandbox kun je experimenteren in Brightspace, je kan via http://brightspace.hr.nl/ inloggen om bij je Sandbox te komen. Jouw Lokale Implementatieteam kan je meer vertellen over hoe Brightspace verder gebruikt kan worden.     

Als ICTO-coach of docent toegang krijgen tot Brightspace?
Alle medewerkers van Hogeschool Rotterdam hebben toegang tot Brightspace. In de Sandbox kun je experimenteren in Brightspace. Jouw Lokale Implementatieteam kan je hierover meer vertellen.

Is het mogelijk dat het designteam dat het nieuwe curriculum schrijft, al toegang krijgt tot Brightspace?
Ja, het is mogelijk om toegang te krijgen tot een cursus in Brightspace. Het projectteam plant samen met de instituten wie, wanneer welke toegang krijgt.

Support Wave I en II

De planning voor de implementatie van Brightspace bestaat uit twee fasen: Wave I (start februari 2023) en Wave II (start september 2023).

Wanneer wordt wie getraind in Brightspace?
Er is de afgelopen periode hard gewerkt aan het opbouwen van kennis van Brightspace binnen de instituten. De Lokale Implementatieteams en degene die de ‘train-de-trainer training’ verzorgen zijn getraind. De instituten organiseren inmiddels hun eigen trainingen. Daarom kan deze vraag het best beantwoord worden door jouw Lokale Implementatiecoördinator.

Krijg ik als docent extra uren beschikbaar om mezelf in te werken in Brightspace?
Dat hangt af van het beleid van jouw instituut. Hiervoor kun je je richten tot het Lokale Implementatieteam.

Welke begeleiding en hulp krijgen we? Waar ik met welke vragen terecht?
Docenten en studenten kunnen met vragen terecht bij de ICTO-coaches, Champions en/of key-users van hun eigen instituut. Daarnaast vind je
op deze pagina meer informatie over waar je terecht kan.

 

Functionaliteiten

Wat wordt bedoeld met de basisinrichting van het LMS?
Het organiseren van leren, het inleveren, beoordelen én het delen van lesmaterialen. Dat zijn de basiscomponenten die Brightspace biedt. Daarnaast zijn er koppelingen met andere onderwijssystemen, bijvoorbeeld met Osiris.

Zijn er functionaliteiten die niet in de basisinrichting van het LMS zitten, maar wel mogelijk zijn op een later moment?
Het is goed om te weten dat Brightspace meer functionaliteiten biedt dan de basisinrichting. In diverse onderzoeken zal worden vastgesteld of die functionaliteit voldoet en beschikbaar gesteld kan worden aan HR. Zit een bepaalde functionaliteit niet standaard in Brightspace, dan is het in veel gevallen mogelijk deze wel te integreren door een andere applicatie te koppelen via een daarvoor standaard koppeling (LTI). Bijvoorbeeld: Feedbackfruits.

Niet nominale studenten die langer over hun studie doen, moeten gekoppeld blijven aan wat verouderde cursussen. Oudere cursussen moeten daarom dus eigenlijk ook naar Brightspace. Hoe wordt dat geregeld?
Dit onderwerp staat op de agenda van het LMS-projectteam. Tijdens de implementatie gaan we uitzoeken of en hoe we dit kunnen waarborgen.

Integraties

Welke browser werkt het beste met Brightspace?
Brightspace werkt het beste in een recente versie van een bekende browser. Wil je hier meer details over? Bekijk dan deze pagina.

Wat gebeurt er met de bestanden en data uit het oude LMS? Blijven die wel beschikbaar en op te vragen? Zo ja, hoe lang? Zo nee, hoe gaan we om met bewaartermijnen?
Data uit Cumlaude blijft benaderbaar voor docenten en beheerders zo lang als dat wettelijk nodig is. Hoelang data in andere LMS-en beschikbaar blijven? Dat bepaalt het betreffende instituut dat het LMS onderhoudt.

Hoeveel tijd krijg ik om Brightspace te vullen?
Dat kun je in overleg met jouw Lokale Implementatieteam bepalen.

Inrichting

Kan ik wat ik in N@tschool/Cumlaude heb gemaakt één-op-één overzetten naar Brightspace?
Het nieuwe LMS is een kans om je onderwijs anders in te richten, te vernieuwen en gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden die Brightspace biedt. Daarnaast is het zeker mogelijk om je documenten over te zetten. Het Lokale Implementatieteam kan jou daarbij ondersteunen.

Ik ben een nieuwe medewerker en zie dat ik geen Sandbox heb, hoe kan ik dit regelen?
Als je in Brightspace nog geen Sandbox hebt, dan kan je er één aanvragen bij je Lokale Implementatiecoördinator.

Koppelingen

Is Osiris gekoppeld met Brightspace?
De gegevens van de studenten, docenten en de cursussen hebben als bron Osiris en zijn vandaaruit beschikbaar in Brightspace. De koppeling die daarvoor zorgt is gereed per september 2023.

In het nieuwe LMS vind je wat
jij nodig hebt om te ‘slagen’.