Ingebruikname van Brightspace nadert snel

21 april 2023

Hogeschool Rotterdam is in een belangrijke fase aangekomen voor de ingebruikname van Brightspace per september 2023. Er wordt volop gebruik gemaakt van Brightspace en we komen steeds dichter bij het moment dat alle instituten en opleidingen met Brightspace werken. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? En wat is er nog nodig op weg naar september? 

Ervaringen met Brightspace
Brightspace wordt als overzichtelijk én gebruiksvriendelijk ervaren door zowel studenten als docenten. Een student vertelt: ‘’De agendafunctie van Brightspace is erg handig. De indeling op weken en lessen zijn daarnaast prettig én overzichtelijk.’’

Het gebruikersgemak scoort hoog bij verschillende studenten. ‘’Het lesmateriaal is gemakkelijk te vinden. Brightspace is gebruiksvriendelijker dan Cumlaude’’, zegt een andere student.

Een aandachtspunt is de structuur van Brightspace. Zo is aangegeven dat een standaardindeling van Brightspace voor studenten gewenst is: ‘’Dat zorgt ervoor dat wij als studenten niet hoeven te zoeken naar functionaliteiten. Dat scheelt ons tijd.’’

Wat gaat er de komende maanden gebeuren?
De afgelopen periode stond voornamelijk in het teken van kennismaken met Brightspace, live met de eerste cursussen, trainingen geven én het inrichten van Brightspace. Per februari zijn er al meer dan 200 cursussen live die zijn opgebouwd door docenten. Daar maken studenten nu al gebruik van. Hogeschool Rotterdam is nu klaar om op te schalen. Binnen de instituten worden volop trainingen aangeboden. Daarnaast is er materiaal beschikbaar voor docenten waar zij mee aan de slag kunnen, zoals een E-learning, routekaart en BrightCheck.

Inrichten van cursussen
Een aantal instituten is ook al bezig met de voorbereidingen voor het inrichten van cursussen voor het cursusjaar 2023-2024. Daarvoor zijn cursussen in Osiris aangemaakt welke automatisch in Brightspace beschikbaar zijn. Docenten worden opgeleid zodat zij direct hun eigen cursussen in Brightspace vorm kunnen geven. Andere instituten volgen ergens de komende twee maanden.

Wil je weten wat de planning is binnen jouw instituut? Bezoek dan de website.

 

Een docent vertelt: ‘’Brightspace is makkelijk in gebruik; neem het inrichten van een cursus als voorbeeld. De routekaart die eerder is ontwikkeld heeft mij daar goed bij geholpen. De stappen in de routekaart zijn enorm waardevol om het onderwijs – en daarmee je cursus – goed in te richten.’’

Bijeenkomst HR Blended Learning en WOLT
Onlangs is er een bijeenkomst georganiseerd door HR Blended Learning en WOLT waar best practices zijn gedeeld over Brightspace én waar gesproken is over goede digitale ondersteuning van de didactiek. Deelnemers waren enthousiast over de invulling van de bijeenkomst. ‘’Er is waardevolle informatie gedeeld over het ontwerpen én inrichten van Brightspace tijdens de bijeenkomst. Het is ontzettend fijn dat er materiaal beschikbaar is ter inspiratie waar docenten gebruik van kunnen maken’’, aldus een docent.

 

Er is daarnaast een podcast beschikbaar van Blokkie Blended Learning, waarbij twee collega’s van HR Blended Learning en WOLT aan het woord komen. Aflevering 8 van de podcast gaat over de opstartfase van een leermanagementsysteem en aflevering 11 over Brightspace. Leuk om eens te luisteren!

Terugblik onderwijsparade

Donderdag 23 maart was een afvaardiging van het LMS-projectteam aanwezig op de onderwijsparade. ”Hier lieten we ons in verschillende workshops inspireren door collega’s en stonden we op de informatiemarkt om over Brightspace te vertellen. Het was een verrijkende dag met mooie gesprekken en ontmoetingen!”

Meer informatie?
Er zijn verschillende tools beschikbaar waar informatie over Brightspace te vinden is, zoals de routekaart, E-learning en BrightCheck. Naast de website is ook Screensteps bijgewerkt met artikelen voor studenten en docenten. Deze artikelen zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels.